Klachten en blessures


Klachten en blessures, hoe kom je er vanaf!


Oefentherapie bij klachten & blessures

Iedereen beweegt, maar helaas bewegen ook een hoop mensen met pijn of krijgen ze pijn door (onjuist) bewegen. Met name met sporten kan dit heel vervelend zijn, het beïnvloed je kunnen en hierdoor ook de prestaties. Als we de klachten aan willen pakken vanuit een medische kijk, noemen we dit ook wel oefentherapie.

Oefentherapie is namelijk "Het behandelen (d.m.v. training) en voorkomen van onjuiste houdings- en bewegingspatronen, waarbij vrijwel altijd pijnklachten ervaren worden. Dit kan veroorzaakt worden door een aandoening of ziekte, maar dat hoeft niet!"

Het doel van oefentherapie is het
laten verminderen, voorkomen of verdwijnen van klachten/blessures in spieren en gewrichten. Hierbij wordt er gekeken naar de capaciteiten van het individu, zowel op gebied van bewegen, belasten, de belastbaarheid, maar ook naar de persoonlijke situatie en leefomgeving. Dus eigenlijk het hele totaal plaatje.
Het is niet makkelijk om jarenlange gewoontes zomaar aan te passen. Daar gaat tijd overheen en goede begeleiding. Voor die goede begeleiding zit je bij ons aan het juiste adres. We zullen je begeleiden in het gehele proces van bewustwording tot herstel.


Let wel op, deze oefentherapie wordt gegeven vanuit de visie van een fysiotherapeut, NIET door een cecar-/mensendieck paramedicus.Hoe gaat het in z'n werk

Er wordt samen met jou gekeken naar de manier van bewegen. Niet alleen naar bewegingen die pijnlijk zijn maar naar bewegen in het algemeen, denk aan zitten, opstaan, lopen, bukken etc.. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van spiegels om zo bewuster te worden van de manier van bewegen. Nadat eventuele knel- en verbeterpunten gevonden zijn wordt er samen met de klant een behandelplan opgesteld. Dit zal als leidraad dienen tijdens het gehele proces van verandering en aanpassing. Je gaat als klant het proces in van "onbewust onbekwaam" tot en met "onbewust bekwaam". Zie hieronder de cirkel van groei.

Soort training

De trainingen zullen n.a.v. het behandelplan voornamelijk bestaan uit stabiliteitstrainingen. Met als doel:

  • Stabiliteit in gewrichten
  • Spieren juist te gebruiken: minimale aanspanning en belasting met maximaal resultaat

Conditie is ook een belangrijk onderdeel van de training, maar die zal in oefeningen voornamelijk mee "naar huis" gegeven worden, zodat je daar zelfstandig mee aan de slag kunt.

Eigen inzet

Alles draait om je eigen inzet. als je alleen actief deelneemt tijdens de trainingen maar dit niet toepast in je dagelijkse activiteiten, zal er geen verandering plaatsvinden met als gevolg nog steeds klachten. Het is daarom heel belangrijk dat er actief geleerd, geluisterd, ervaren, gevoeld en herkend wordt tijdens de trainingen. Het leren voelen en herkennen van goed of fout is waar het voornamelijk om draait.


Revalidatie

Revalidatie is wat complexer. Vandaar dat we dit extra uitwerken. Wanneer je door overbelasting, ziekte, ongeval of aangeboren afwijking beperkt raakt, krijg je bijna altijd te maken met medische (specialistische) revalidatie. Dit gebeurd vaak vanuit een ziekenhuis of (poli-)kliniek. Je wordt daar behandeld door een Multi-disciplinair team o.l.v. de revalidatiearts. De revalidatie trajecten zijn vaak intern en zeer intensief. Maar ze hebben een belangrijk doel: Om je uiteindelijk zo optimaal mogelijk te laten functioneren in de maatschappij en/of een zo optimaal mogelijke ontwikkeling te laten bereiken.

Revalideren betekend immers weer zo goed mogelijk leren functioneren in het dagelijks leven. Dit kan gaan om herstel, maar ook om het leren omgaan met eventuele beperkingen.

Als je zo'n traject doorlopen hebt, krijg je uiteindelijk te horen dat je "klaar" bent en naar huis mag/niet meer terug hoeft te komen, alleen voor je controle afspraak over 3? maanden.

Vele vragen en emoties

Dan ben je klaar maar dan begint het gevoel van twijfel, angst en onzekerheid. Wat kan je wel/niet? Doe je het wel goed? Wat als je het niet helemaal goed gevoeld of begrepen hebt, krijg je dan de klachten weer terug?
Een hele hoop vragen en emoties. Je staat er weer "alleen" voor. Die controle afspraak over 3? maanden staat wel en je mag altijd contact opnemen met je revalidatie arts, maar die stap is toch vaak te groot en je voelt je een "aansteller". Maar wat nu??

Wat bieden we jou na je revalidatie

De balans in beweging kan je op een verantwoorde en bewuste manier laten bewegen/ trainen om je balans en stabiliteit terug te krijgen en te behouden. Je wordt persoonlijk begeleid door een fysiotherapeute. Je hoeft dus niet naar een sportschool waar je aan je lot wordt overgelaten, geen zware kracht- of intensieve conditietrainingen, maar subtiele oefeningen om te zorgen dat het spieruithoudingvermogen van belangrijke intrinsieke spieren stabiel wordt en blijft. Dus vooral dat je functioneel blijft trainen, waardoor je ADL activiteiten (Algemeen Dagelijks Leven) beter uit te voeren zijn. Voor meer informatie of vragen kan je altijd contact opnemen.