ZZ oud blessures en klachten

Oefentherapie: trainen bij klachten of blessures
niet-ruiters

Met oefentherapie bedoelen we het behandelen en voorkomen van onjuiste houdings- en bewegingspatronen al dan niet veroorzaakt door een aandoening of ziekte. Mensen ervaren in dit stadium vaak pijnklachten.

Iedereen beweegt, maar niet iedereen gebuikt tijdens de bewegingen dezelfde hoeveelheid spieren en de belasting op gewrichten kan ook per persoon verschillen. Hierdoor kan het zijn dat iemand die dezelfde beweging maakt als een ander, toch klachten ervaart.

Let wel op, deze oefentherapie wordt gegeven vanuit de visie van een fysiotherapeut, NIET door een cecar-/mensendieck paramedicus.

Klachten verminderen of klachtenvrij bewegen

Het doel van oefentherapie is het laten verminderen, voorkomen of verdwijnen van klachten/blessures aan het lichaam (voornamelijk klachten in spieren en gewrichten). Hierbij wordt er gekeken naar de capaciteiten van het individu, zowel op gebied van bewegen, belasten, de belastbaarheid, maar ook naar de persoonlijke situatie en leefomgeving.
Het is niet makkelijk om jarenlange gewoontes aan te passen of zomaar ineens te veranderen. Daar gaat tijd overheen en goede begeleiding. Ook daarvoor kan je terecht bij de balans in beweging.

Hoe gaat het in zijn werk

Er wordt samen met de klant gekeken naar de manier van bewegen. Niet alleen naar bewegingen die pijnlijk zijn maar naar bewegen in het algemeen, denk aan zitten, opstaan, lopen, bukken etc. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van spiegels om zo bewuster te worden van de manier van bewegen. Nadat eventuele knel- en verbeterpunten gevonden zijn wordt er samen met de klant een behandelplan opgesteld. Dit zal als leidraad dienen tijdens het gehele proces van verandering en aanpassing. Je gaat als klant het proces in van "onbewust onbekwaam" tot en met "onbewust bekwaam" .

leercirkel_bekwaam

Bij de balans in beweging zullen de trainingen n.a.v. het behandelplan voornamelijk bestaan uit stabiliteitstrainingen. Veel oefeningen gericht op stabiliteit in gewrichten, het leren zo minimaal mogelijk aanspannen en belasten van spieren met zo veel mogelijk resultaat. Conditionele onderdelen zullen als huiswerk oefeningen meegegeven worden. Het is dus van belang dat je als klant niet alleen actief de trainingen mee doet, maar ook thuis actief bezig bent met de opgegeven huiswerk oefeningen.

Eigen inzet
niet-ruiters

Alles draait om je eigen inzet. als je alleen actief deelneemt tijdens de trainingen maar dit niet toepast in je dagelijkse dingen, zal er geen verandering plaatsvinden en dus geen vermindering van klachten. Het is daarom heel belangrijk dat er actief geleerd, geluisterd, ervaren, gevoeld en herkend wordt tijdens de trainingen. Het leren voelen en herkennen van goed of fout is waar het voornamelijk om draait.

Revalidatie(traject)
niet-ruiters

Revalidatie is wat complexer. Vandaar dat we dit extra uitwerken. Wanneer je door overbelasting, ziekte, ongeval of aangeboren afwijking beperkt raakt, krijg je bijna altijd te maken met medische (specialistische) revalidatie. Dit gebeurd vaak vanuit een ziekenhuis of (poli-)kliniek. Je wordt daar behandeld door een Multi-disciplinair team o.l.v. de revalidatiearts. De revalidatie trajecten zijn vaak intern en zeer intensief. Maar ze hebben een belangrijk doel: Om je uiteindelijk zo optimaal mogelijk te laten functioneren in de maatschappij en/of een zo optimaal mogelijke ontwikkeling te laten bereiken.

Revalideren betekend immers weer zo goed mogelijk leren functioneren in het dagelijks leven. Dit kan gaan om herstel, maar ook om het leren omgaan met eventuele beperkingen.

Als je zo'n traject doorlopen hebt, krijg je uiteindelijk te horen dat je "klaar" bent en naar huis mag/niet meer terug hoeft te komen, alleen voor je controle afspraak over 3? maanden.

Vele vragen en diverse emoties

Dan ben je daar klaar maar dan begint het gevoel van twijfel, angst en onzekerheid. Wat kan je wel/niet? Doe je het wel goed? Wat als je het niet helemaal goed gevoeld of begrepen hebt, krijg je dan de klachten weer terug?
Een hele hoop vragen en emoties. Je staat er weer "alleen" voor. Die controle afspraak over 3 maanden staat wel en je mag altijd contact opnemen met je revalidatie arts, maar die stap is toch vaak te groot en je voelt je een "aansteller". Maar wat nu??

Wat biedt de balans in beweging jou na je revalidatie

De balans in beweging kan je op een verantwoorde en bewuste manier laten bewegen/trainen om je balans en stabiliteit terug te krijgen en te behouden. Je wordt persoonlijk begeleid door een fysiotherapeute. Je hoeft dus niet naar een sportschool waar je aan je lot wordt overgelaten, geen zware kracht- of intensieve conditietrainingen, maar subtiele oefeningen om te zorgen dat het spieruithoudingvermogen van belangrijke intrinsieke spieren stabiel wordt en blijft. Dus vooral dat je functioneel blijft trainen, waardoor je ADL activiteiten (Algemeen Dagelijks Leven) beter uit te voeren zijn. Voor meer informatie of vragen kan je altijd contact opnemen.


Openingstijden
Ma. t/m vrij.: 7.00 tot 22.00 uur.
Za. en zo.: 8.00 tot 17.30 uur
Bezoekadres:
Manege Tinte
Rietdijk 74a
3234 KR Tinte