Werken aan een onafhankelijke zit? Flexchair training helpt!

Werken aan een onafhankelijke zit? Flexchair trainingen kunnen je hierbij helpen.

Een afhankelijke zit is meer dan je achterwerk in het zadel houden. Voor veel ruiters is het ontwikkelen van de onafhankelijk zit geen prioriteit nummer 1. Terwijl dit juist wel de hoogste prioriteit zou moeten hebben. Het is niet makkelijk en het lijkt hoe harder je er aan werkt hoe moeilijker het lijkt te gaan.
Een ruiter die onafhankelijk zit kan de (verwachte en onverwachte) bewegingen van het paard in balans volgen. Daarbij kunnen de ledematen onafhankelijk van elkaar en van de romp gebruikt worden. Tijdens het geven van de hulpen is het belangrijk dat de ruiter de controle over het lichaam en ledematen kan behouden. Een ruiter moet een hulp kunnen geven met 1 ledemaat zonder dat er ergens in het lichaam spanning of verandering optreedt.
Als je als ruiter geen onafhankelijk zit hebt geef je allerlei verwarrende signalen aan je paard door. Het paard begrijpt het niet waardoor de reactie op jouw hulp niet datgene is wat jij van de hulp verwacht.

Voor een onafhankelijke zit moet je volledig in balans zitten. De ruiter moet alle bewegingen van het paard kunnen volgen zonder dat er ergens spanningen in het lichaam optreden zoals bijvoorbeeld het aanknijpen van de bovenbenen of steun zoeken in de teugels. Het is de bedoeling dat uiteindelijk elk lichaamsdeel onafhankelijk van elkaar en zonder enige vasthoudendheid in de spieren of gewrichten kan bewegen.
Voor een goede balans is het absoluut noodzakelijk dat je recht zit, en daar begint het probleem. Heel veel ruiters denken dat zij recht zitten maar dat is niet zo.

Hoe weet je dat je rechtzit?
Daar kan de Flexchair je bij helpen. De Flexchair is een hulpmiddel om de verschillen tussen je rechter en linker lichaamshelft te verkleinen. De Flexchair confronteert je met je eigen scheefheid en je leert hier mee om te gaan. Door middel van de Flexchair leer je recht te zitten en hierin opnieuw je balans te vinden. Als je ziet hoeveel moeite en concentratie het kost op een stoel, kan je nagaan hoe moeilijk het is op een bewegend paard. Door het trainen met een Flexchair krijg je controle over je bekken en je versterkt en versoepelt de diep liggende lage rug en buikspieren. Je leert met kleine bewegingen resultaat te krijgen, waardoor je hulpen kleiner worden.

Ben je nieuwsgierig geworden en zou jij ook weleens willen weten hoe het met jouw lichaam is gesteld maak dan een afspraak voor een test.