Hakken uitdrukken

Hakken uitdrukken, Druk je hakken uit!
We hebben het allemaal al heel vaak gehoord. Maar waarom moeten wij als ruiter onze hakken uitdrukken?
Door je hakken uitdrukken, krijg je een betere balans en kan je meer om je paard heen zitten. Een lang been stabiliseert je balans en zorgt ervoor dat je betere hulpen kunt geven.
Zodra je de aanwijzing krijgt “hakken uitdrukken”, probeer je uit alle macht je hakken uit te drukken, hoe oncomfortabel het ook is. We zuchten en steunen terwijl we de hakken uitgedrukt houden tijdens overgangen, buigingen en de galop. We doen alles om het er goed uit te laten zien.

Maar zijn we dan eigenlijk goed bezig?
Voor sommige van ons is het heel makkelijk de hakken laag te houden. Voor andere ruiters speelt een bepaalde stijfheid in het lichaam een belangrijke rol waarom zij hun benen niet kunnen ontspannen.

Als je je hakken uitdrukt, veroorzaak je spanning in je benen. De spanning in je hielen zorgen er voor dat je knieën gaan knijpen tegen het zadel. De knieën veroorzaken spanning in de dijen waardoor je zit gespannen en ongecontroleerd wordt. Het gevolg is dat je onvoldoende mee kunt gaan met de bewegingen van het paard.
Dit heeft natuurlijk ook effect op het paard. Gespannen en geknepen knieën zorgen ervoor dat het paard niet meer vrij kan bewegen en kan zelfs leiden tot onregelmatig bewegen van het paard. Het is niet mogelijk om je hak geforceerd uit te drukken zonder ongewenste resultaten.

Wat kan je wel doen?
Om je hakken zo te krijgen zoals in alle boeken en sites staat aangeven als de perfecte zit moet je souplesse krijgen in je gewrichten en pezen. Dit vraagt om inzet om de manier van bewegen van je lichaam te veranderen. Je kan niet eenvoudig je gewrichten en pezen in de goede houding forceren zonder een natuurlijke zachtheid in je benen. Aan de souplesse van je benen zal je moeten werken.
Wanneer je op je paard zit moet je je hele been kunnen stretchen vanaf de heupen. De heupen zullen gaan ontspannen, de knieën worden zachter en je kuiten sluiten meer aan op het paard. Als dit lukt, zullen je hakken gaan zakken zonder te forceren.
Als het je voor de 1e keer lukt om het been echt te stretchten zal dit goed aanvoelen Het voelt of je benen langer zijn geworden en dat je met je benen echt om het paard heen zit. De heupen openen zich voldoende om de benen ontspannen af te laten hangen, waardoor je zit vloeiend met de bewegingen van het paard meegaat. Je zit niet langer meer op je paard maar in je paard. Het goede gedeelte is dat je enkels als het ware naar beneden vallen en het beste gedeelte is dat wij jou daar bij kunnen helpen.