ZZ oud Medical Taping Concept

Achtergrond*
niet-ruiters

De grondleggers van het Medical Taping concept kwamen uit Japan en Korea in de jaren ’70. Daar werden in die tijd methodes ontwikkeld met elastisch tape (kinesiotape). Deze methodes namen de bewegingsleer en de kennis over spieractiviteit als uitgangspunt. Ze waren zich er van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van problemen.

Wat is medical taping?
niet-ruiters

Medical taping is de toepassing van dat elastische tape, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Het tape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen, zonder daarbij in de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op onze bewegingen, maar ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en o.a. onze lichaamstemperatuur beïnvloeden. We kunnen dus wel bedenken dat als onze spieren niet goed werken, dat dit zich kan uiten in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer je zo’n niet goed werkende spier ondersteund met dit elastische tape, dan zal het zelf herstellend vermogen van het lichaam geactiveerd worden.

Door het positieve effect zijn er diverse behandelmethodes ontwikkeld met dit tape, waarbij het ook nog eens wereldwijd toegepast wordt door professionals binnen de gezondheidszorg. Al deze behandelmethodes zijn onder 1 noemer geschaald, namelijk Medical Taping Concept. Hieronder zie je in het filmpje een voorbeeld van een manier van tapen bij lage rugklachten.

Waarom niet regulier tapen?
niet-ruiters

Bij het conventionele tapen, waarbij gewerkt wordt met niet rekbaar materiaal, worden gewrichten en structuren “vast gezet”, met als doel een beperking van de beweging in een gewricht. Bij het elastisch tapen, wordt juist een “vergroting van mobiliteit (beweging)” bewerkstelligd doordat er een functieverbetering plaatsvindt.
het principe: ACTIVEREN IN PLAATS VAN FIXEREN, met daarbij behoudt van volledige functionaliteit van de spieren.
Je wordt minder beperkt terwijl je toch extra aan je genezing bijdraagt! Dat is toch wat je wilt??!

Medical Taping en de balans in beweging
niet-ruiters

Aangezien het bij de balans in beweging voornamelijk draait om juist goed te bewegen, zijn wij geen voorstanders van het conventionele tapen. Je moet blijven bewegen om de structuren rondom de aangedane plek sterk te houden, maar ook om de aangedane structuur zo snel mogelijk weer gezond en sterk te krijgen. Hierdoor passen we dus ook het Elastisch tapen toe waar dat nodig blijkt. Hierdoor krijgen we tijdens het trainen een zo optimaal mogelijke ondersteuning om nog beter resultaat te behalen.

*bron: fysiotape.nl

 

Openingstijden
Ma. t/m vrij.: 7.00 tot 22.00 uur.
Za. en zo.: 8.00 tot 17.30 uur
Bezoekadres:
Manege Tinte
Rietdijk 74a
3234 KR Tinte