Ruiter analyse


Ruiteranalyse, alles om een betere ruiter te worden!


wat is een ruiteranalyse?

Een ruiteranalyse bij de balans in beweging is een analyse waarbij er gekeken wordt naar de houding/ zit/ balans en inwerking op het paard. Daarnaast wordt er gekeken naar de opbouw van je training, de hartslag van paard en ruiter en naar de hoeveelheid druk vanuit de ruiterhand naar de paardenmond. Die combinatie wordt in zijn geheel geanalyseerd en na afloop teruggekoppeld naar de ruiter. Er worden verbeterpunten besproken en er worden nuttige tips mee gegeven.

verderop op de pagina zie je een aantal meetinstrumenten uitgelegd. Hier doen we o.a. de metingen mee.

Interesse in zo'n ruiter analyse? Neem gerust contact op en vraag naar de mogelijkheden!

Good communication leads to strong partnership...


Rijden met hartslagmeter

...Een paard kan misschien niet praten, maar zijn hart kan ons veel vertellen... - Hylofit

Training vanuit het hart

De hylofit is een systeem dat door middel van sensoren de hartslag van het paard en de ruiter meet. Ook wordt snelheid en afstand gemeten. Dit wordt allemaal verwerkt in de app.

Door inzicht te krijgen in de hartslag van je paard in rust en tijdens je trainingen, kan je nog specifieker trainingsdoelen stellen en controleren of je op de juiste manier bezig bent. Je kunt ook zien of en wanneer je je paard te veel pusht. Daarnaast zijn stress, overbelasting en pijn waar te nemen wanneer de rusthartslag (RHR) veranderd.
Kortom, een hartslag verteld ons meer dan we in eerste instantie verwachten. De app van de hylofit is een prima manier om als professional je paard te trainen, of je nu recreatief rijdt of op hoog niveau.


Teugel sensoren

De IPOS teugelsensoren bestaat uit 2 witte kastjes met sensoren die bevestigd worden tussen het bit en de teugels. De sensoren registreren diverse gegevens en sturen die door naar een App. Hiermee krijg je inzicht in verschillende onderdelen tijdens je training.

Met behulp van de speciaal ontwikkelde software (app op je telefoon) wordt het volgende geregistreerd:

 • trainingsschema
 • regelmatigheid
 • Ritme
 • Aanleuning
 • Recht gerichtheid

Kortom er wordt gekeken naar de meegaandheid van je ruiterhand, de intensiteit van je hulpen, het verschil tussen je linker en rechter hand, maar ook je eigen balans heeft invloed op de resultaten.

Het rijden met teugelsensoren vergroot de bewustwording van de ruiter. Dit stelt je in staat je vaardigheden te verbeteren, je hulpen te verfijnen en sneller resultaat te behalen.

Het doel van de sensoren

Door het rijden met de sensoren wordt je ruitergevoel vertaald naar wat meer feitelijke informatie. Meten is weten. Het begint met bewustwording maar heeft invloed op de rechtgerichtheid van je paard, de soeplesse, maar ook om onregelmatigheden te leren voelen en die vervolgens aan te gaan pakken.
Door de resultaten te vergelijken met de een video opname van het rijden kan je zien wat de gevolgen zijn van veranderingen in de teugeldruk. En wordt je de volgende keer met rijden direct bewuster van het gevoel in je hand.

Kortom: Het rijden met de IPOS sensoren kan je helpen om de puntjes op de i te zetten, je gevoel te bevestigen en erachter komen wanneer je de verbinding verliest of juist te veel druk hebt. De teugelsensoren zijn een goed hulpmiddel om de verbinding met de paardenmond te verfijnen. Beheersing van die verbinding is een belangrijke basisvoorwaarde voor een goede communicatie met je paard. En dus voor sneller en beter resultaat.


De equestic saddle clip is een simpel trainingsmiddel met een overzichtelijke app, wat voor de particulier ook prima te betalen is. De balans in beweging werkt ook met de clip tijdens de analyse, maar het is ook mogelijk ook een keer een "proeftraining" te doen met de clip waarbij we samen de bevindingen doornemen. Hierna zou je voor jezelf kunnen bepalen of je hem zelf ook aan wilt schaffen om een goed overzicht te krijgen van je trainingen. Wil je dit niet, kan je natuurlijk ook met regelmaat je training bij ons volgen en daarbij gebruik maken van de clip!

bron: www.equestic.com

Waarom rijden met de clip?

Bij al heel veel sporten wordt er gebruik gemaakt van objectieve meetapparatuur.
Daarbij is bewezen dat meten en analyseren van trainingen de prestaties verbeterd en het risico op blessures verminderd. Is dit niet wat we allemaal willen voor ons paard en ons zelf?

Wat meet de saddle clip?

De equestic saddle clip meet de volgende dingen:

 • De intensiteit van je training
 • De richting (links/rechtsom)
 • Welke gangen je rijdt en hoe lang
 • Als je springt, hoeveel sprongen
 • Het ritme
 • De afdruk
 • De symmetrie
 • Overzicht van al je trainingen en een gemiddelde van je paard gedurende de tijd.