Ruiter Revalidatie


Revalideren … en dan?


Revalideren betekend weer zo goed mogelijk leren functioneren in het dagelijks leven. Dit kan gaan om herstel, maar ook om het leren omgaan met eventuele beperkingen.

Revalidatie

Wanneer je door overbelasting, ziekte, ongeval of aangeboren afwijking beperkt raakt, krijg je bijna altijd te maken met medische (specialistische) revalidatie.
Het doel van het traject wat je doorloopt, is om je uiteindelijk zo optimaal mogelijk te laten functioneren in de maatschappij en/of een zo optimaal mogelijke ontwikkeling te laten bereiken.


Je bent klaar, maar dan?

Als je zo'n traject doorlopen hebt, krijg je uiteindelijk groen licht om je hobby weer voorzichtig op te pakken. Maar dan? Dan kom je als ruiter met veel vragen te zitten:

  • Hoe moet ik beginnen?
  • Kan ik er gewoon gelijk weer op?
  • Is mijn lijf er al aan toe?
  • Zijn mijn spieren al sterk genoeg?
  • Wat moet ik doen als ik pijn ervaar?
  • Hoe moet ik mijn spierkracht verschil oplossen bij het geven van mijn hulpen?
  • Hoe gaat mijn paard mij snappen als ik mijn hulpen niet goed kan geven?

En zo zijn er nog vele vragen, waar vaak de revalidatie arts niet echt goed antwoord op kan geven. Hij heeft vaak te weinig verstand of ervaring van onze ooo zo mooie paardensport. En ze weten vaak ook niet hoe goed onze sport gebruikt kan worden in de latere fase van de revalidatie (minimaal 6w. na een operatie).


De balans in beweging helpt je!

Voor het beantwoorden van al je rij-technische en opbouwende vragen tijdens en na je revalidatie kan je bij ons terecht. Gezien onze medische achtergrond en ervaring in het begeleiden van ruiters ook te paard, kunnen wij je een vervolgtraject aanbieden wat aansluit op je eigen revalidatie programma. Dit vervolg traject zal dan de nadruk leggen op je specifieke doelen die je met ons hebt opgesteld op gebied van het weer kunnen paardrijden op het gewenste niveau. Dit kan zijn om weer de sport in te kunnen, maar ook om gewoon je uurtje in de week op de manege te kunnen paardrijden.


De opbouw

Er zal gebruik gemaakt worden van diverse oefenmaterialen, de flexchair, de joba coretrainer, huiswerkoefeningen maar zeker ook zit-oefeningen en rijles te paard.
Tijdens het rijden zal de nadruk gelegd worden op het luisteren naar je eigen lichaam. Om de balans tussen belasting (het paardrijden) en de belastbaarheid (hoeveel kan je lichaam hebben) vast te kunnen houden. Dit is voor vele ruiters erg lastig. We leggen altijd de nadruk op het herkennen en voelen van signalen vanuit het paard. Dit zullen we tijdelijk aan moeten passen.

Een voorbeeld is: Je zet een oefening in, bijvoorbeeld wijken. Je bent na het uitvoeren nog niet tevreden. Normaal herhaal je deze oefening nog een keer, net zo lang tot hij volgens jou gevoel goed is. Nu geeft je lichaam aan tijdens de tweede keer inzetten dat het pijn gaat doen en je de oefening moet stoppen.  Dit kan erg frustrerend werken omdat je bang bent dat je paard het verkeerd gaat leren, of ermee wegkomt. Tijdens de revalidatie begeleiden we je hierin om toch met een goed gevoel van je paard af te stappen zonder jezelf te forceren.


Handvatten

Het kan ook zijn dat je door je klacht bepaalde dingen niet meer of onvoldoende kunt. Hierin zullen we je handvatten mee geven zodat je je doel toch kunt behalen of een tussenweg kan vinden waar je zelf ook achter staat,.
Er zijn gelukkig meer wegen die naar Rome leiden, alleen weten we ze soms niet. Daarom kan je ons als wegwijzer gebruiken om er toch te komen.