Trainingsvormen


Verschillende trainingsvormen


Afhankelijk van het doel wat je wilt bereiken, gebruiken we verschillende trainingsvormen. Een deel van deze trainingen zullen in de praktijkruimte plaats kunnen vinden, een deel ervan daarbuiten. Op aanvraag kunnen de trainingen ook op een externe locatie gegeven worden.

Tijdens de trainingen zal gebruik worden gemaakt van Veldon trainingsapparatuur waar o.a. ook de bekende Flexchair vandaan komt! De balans in beweging is een officieel Veldon trainingspunt en is aangesloten bij het landelijk Netwerk voor flexchair ruitertrainers.
Ook wordt er met regelmaat gebruik gemaakt van de Panasonic Joba en overig oefenmateriaal waarmee houding en balans goed te trainen is.


De trainingen vinden voornamelijk individueel plaats en duren gemiddeld 30 minuten. Het is ook mogelijk om een aantal trainingen in groepsverband te doen, de tijdsduur hiervan zal 45 of 60 min. zijn. De nadruk zal in groepsverband op het samenwerken liggen.


Veldon trainingsapparatuur

Flexchair

Met deze evidence-based RugBalans Test- en Trainingsunit beoordelen en behandelen we de actieve stabiliteit van de lage rug (motor control). Hiermee wordt het beweegvermogen van de rug wordt gemeten en wordt er gewerkt aan een substantiele verhoging van het bewegingsrendement, hierdoor verbeterd de houding en de belastbaarheid van de rug.

Cervicaal trainer

De cervicaal trainer is een logische doorontwikkeling op de Romp Balans Trainer en is bedacht vanuit de "Mac Kenzie" hoek. Deze trainingsmethode is inzetbaar bij (chronische) hoofdpijnklachten, bewegingsangst, bewegingsstoornissen, instabiliteitsklachten of bijv. na een whiplash trauma.(bron: veldon.nl)

Balans tol

De tol is ook een doorontwikkeling op de Romp Balans Trainer en pakt de balans van het gehele lichaam mee. Alle schakels, van enkels tot aan de bovenste nekwervels worden meegetraind. Deze manier van training is met name geschikt om instabiliteitsklachten en andere musculaire of artrogene oorzaken van klachten aan heupen, knieën en enkels te verminderen.Panasonic Joba

De Joba van Panasonic is een apparaat wat de beweging van een paard nabootst. Uit diverse wetenschappelijke studies is gebleken dat de beweging van een paard in stap heel goed is voor de training en ontwikkeling van de rug, zowel voor de mobiliteit van de ruggenwervels als de rugspieren. Dit apparaat is op vele manieren in te stellen en hierdoor ruim inzetbaar. Voor revalidatie, voor ruiters, maar zeker ook voor klanten zonder affiniteit met paarden die op deze manier toch de rug goed kunnen trainen.

Overig oefenmateriaal

Soms volstaan bepaalde oefeningen al prima zonder elektrische apparatuur. Dan maken we gebruik van "klein" oefenmateriaal. Je moet hierbij denken aan oefenmatten, balanskussens, balans egels, bosubal, gewichten, dynabands etc.
Het voordeel is dat deze vorm van trainen ook makkelijk op een andere locatie kan! Denk aan een ruiterfitheidsclinic op je eigen stal. De variatie in oefeningen is oneindig dus geen 1 training hoeft hetzelfde te zijn.


Trainingen te paard

We bieden ruiters de mogelijkheid om bovenstaande trainingen te paard voort te zetten. We zullen je houding en zit optimaliseren en je spiergebruik efficiënter toepassen waardoor je het paard ruimer zal gaan bewegen en nog beter ruggebruik zal laten zien. Ook draagt dit bij om blessurevrij te trainen.
Tegenwoordig zijn er diverse technische snufjes die je kunnen helpen om je training nog meer te optimaliseren. Denk aan rijden met teugelsensoren, hartslagmeter en saddleclip, waardoor je een uitgebreide ruiteranalye kunt doen. Die analyse kun je bij ons doen op aanvraag. Dit kan tijdens een les of tijdens een clinic (vraag even naar de mogelijkheden). Ook bieden we je ook de mogelijkheid om zelf te leren hoe je je eigen trainingen meetbaar, overzichtelijk en met een juiste opbouw kunt samenstellen, om blessures te voorkomen en je doel te behalen op welk niveau dan ook!
Als achtergrond wordt momenteel de trainersclub van Dressage Pro (onder leiding van Rien van der Schaft) gevolgd en gaat Chantal as. jaar de opleiding tot Sport Horse Manager doen.

Kort samengevat:

  • Omzetten van hetgeen je hebt geleerd op de flexchair naar je paard
  • Zit-/balans les aan de longe
  • ruiteranalyse met behulp van teugelsensoren, hartslagmeter/ sadle clip
  • Leren trainen met diverse meetapparatuur en apps
  • Begeleiding tijdens het oplossen van rij-technische problemen
  • Begeleiding om lichamelijke klachten te verminderen/ op te lossen
  • Algemene instructie voor alle niveau's, van beginner tot wedstrijdruiter op Z niveau. Dressuur en springen.